Menu

Energie besparen in je gebouw? Laat een lichtstudie uitvoeren

Een zeer groot deel van het energieverbruik van een gebouw wordt bepaald door de verlichting. Bij scholen en kantoren loopt dit zelfs op tot maar liefst 30 procent. Vooral in oudere gebouwen kan door het vernieuwen van de verlichting hetzelfde of een beter comfort bereikt worden met veel minder energie. Een correct uitgevoerde lichtstudie vormt het fundament onder een project van ‘relighting’. Vertrouw voor een lichtstudie op de energiedeskundigen van studiebureau STETO. Een lichtstudie past perfect in ons totaalpakket inzake veiligheid en energie voor bouwprojecten. Vraag hier je prijs op maat voor een lichtstudie. Binnen de 48 uur ontvang je ons voorstel.

Het uitwerken van een lichtstudie ligt vaak in het verlengde van onze opdrachten als EPB-verslaggever, meteen de reden waarom we onze klanten deze extra service aanbieden.

Een lichtstudie voor het berekenen van je E-peil

Voor niet-residentiële gebouwen is verplicht om een energiepeil te berekenen. Dit energiepeil – wat de ‘energiezuinigheid’ van een gebouw reflecteert – wordt berekend aan de hand van verschillende parameters: de verwarming, het ventilatiesysteem, de luchtdichtheid, het opwekken van warm water,… Ook het energieverbruik voor de verlichting vormt één van de factoren.

Uit onderzoek blijkt dat bij sommige gebouwen het E-peil voor maar liefst 30 procent wordt bepaald door het energieverbruik voor de verlichting. Met een lichtstudie breng je dit verbruik perfect in kaart. Verder stel je vast dat de aansturing van de verlichting – dimmers, daglichtregeling,… – een bijzonder grote impact heeft.

Lichtstudie voor ‘relighting’

Een lichtstudie vormt dus de eerste stap naar een ‘relighting’. In tal van oudere gebouwen levert een relighting een aanzienlijke energiebesparing op. Je vernieuwt de volledige verlichting, waardoor je hetzelfde comfort garandeert en toch energie bespaart.

STETO voor je lichtstudie

Als all-in studiebureau die opdrachtgevers bijstaat met alle energie- en veiligheidsverplichtingen die volgen uit een bouwproject, kan je bij STETO rekenen op een totaalservice. Je hebt één aanspreekpunt voor al je studiewerk en verplichtingen op vlak van EPB-verslaggeving en veiligheidscoördinator.