Door recente wetgeving over afbraak- en sloopwerken en de oprichting van de controleorganisatie Tracimat, is het aangewezen om elk gebouw af te breken met een zogeheten sloopopvolgingsplan. Met dit sloopopvolgingsplan garanderen we de volledige traceerbaarheid van de verschillende afvalstromen die bij afbraakwerken ontstaan. Hierdoor kunnen de aangeleverde afvalstromen goedkoper verwerkt worden volgens een laagmilieurisico-profiel.
Het sloopopvolgingsplan is de opvolger van de sloopinventaris. Terwijl de sloopinventaris al sinds enkele jaren verplicht is voor de afbraak van niet-residentiële gebouwen groter dan 1.000m³ en waarbij voor het uitvoeren van de sloop een stedenbouwkundige vergunning nodig is, geldt voor het sloopopvolgingsplan ook een wettelijke verplichting.
Er moet een sloopopvolgingsplan opgesteld worden voor alle sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken:
Wel is het voor elke opdrachtgever, projectontwikkelaar of eigenaar aangewezen om voor alle sloopopdrachten, die wettelijk geen sloopopvolgingsplan vereisen, te werken conform de procedure van het sloopopvolgingsplan omdat deze hiermee extra verwerkingskosten bij de breker bespaart.
Een sloopopvolgingsplan kan uitsluitend worden opgesteld door een bij Tracimat aangesloten deskundige. Verschillende deskundigen van Steto beschikken over de vereiste kwalificaties en zijn vertrouwd met de wetgeving hieromtrent.
Tracimat als controleorganisatie monitort het sloopproces en garandeert hierdoor de traceerbaarheid van de verschillende afvalstromen. Daarnaast wordt er gekeken naar het hergebruik- en de recyclagemogelijkheden van de materialen die vrijkomen bij de geplande sloop- en afbraakwerken. Verder bevat het sloopopvolgingsplan aandachtspunten en eventuele uitvoeringsbepalingen voor de aanpak van de selectieve sloop- en afbraakwerken.
De traceerbaarheidsprocedure volgens Tracimat verloopt op volgende wijze: